Choď na obsah Choď na menu
 

 

 

Agility

„Agility je pohybová aktivita, pri ktorej tím zložený zo psovoda a psa spoločne prekonáva prekážky rozmiestnené na rovnom povrchu, v určenom poradí, v čo najkratšom čase a bez chýb.“

Základom agility je prekážková dráha, ktorú musí tím prebehnúť. Prekážok je niekoľko druhov a preto sa prekonávajú rôznymi spôsobmi. Parkúr vymýšľa človek na to určený – na tréningu tréner, na pretekoch rozhodca. Behá sa vonku aj vo vnútri. Povrch, po ktorom sa behá musí byť rovný – znamená to upravený trávnik, umelú trávu, rôzne koberce, piesok, piliny a podobne. Podstatné je, že prekážky sú pre psa a psovod sa ich nesmie dotknúť. Okrem toho psovod nesmie mať so sebou žiadne pomôcky, ani dobrôtky. Pes „agilití“ bez obojku a vodidla, takže je jasné, že musí poslúchať „na slovo“, prípadne „na gesto“, ideálne na ich kombináciu. Tieto návyky sa samozrejme odchodom z cvičiska nevyparia a tak máte zrazu najlepšie poslúchajúceho psa v šírom okolí. 

Kategórie – všetkých deväť.

Ak sa teraz v duchu pýtate ako môže jorkšíráčik súperiť s trebárs maďarskou vyžlou, odpoviem vám. Postupom času sa rozdelili psy do troch veľkostných kategórií. Small – psíci s výškou v kohútiku do 34,99 cm, Medium – 35 – 42,99 cm a Large – všetky psy nad 43 cm. Kategórie sa líšia výškou skokových prekážok a dĺžkou skoku ďalekého.
Ha! A čo pes začiatočník a taký čo behá tri roky? No, záleží to od účasti na tréningoch a súťažiach, ale existujú aj tri výkonnostné kategórie: začínate v A1 – to sú začiatočníci a zotrváte v nej kým nesplníte predpísaný počet skúšok. Keď už máte „splnené“, postúpite do A2 – dalo by sa povedať pokročilí. Tu môžete zotrvať hoci aj celý zvyšok agilitnej kariéry – ak budete chcieť. Ale aj tu existuje „norma“ pre dobrovoľný postup do elitnej triedy A3. A aj keď sa do kategórie A3 dostanete, neznamená to automaticky, že tam zotrváte do konca kariéry. A3 treba obhájiť. A veru, podmienky nie sú vôbec ľahké.